Подорож до Китаю. Піднебесна, що вражає


З нагоди Року Китаю в Україні в клубі відбувся День китайської культури. Китай відноситься до древніх цивілізацій. Він має довгу і цікаву історію. До 19 століття Китай був передовою державою і основним культурним центром Східної Азії. Друковані книги, фарфор, шовк, дзеркала, парасольки і паперові змії - це лише мала частка тих предметів нашого повсякдення, які були винайдені китайцями і якими люди користуються і донині у всьому світі. Китай також належить до невеликого числа держав, якими керують комуністи. Китай - найбільша за чисельністю населення держава світу; займає третє місце в світі по території, поступаючись Росії та Канаді. Найбільшими китайськими містами є Шанхай, Чунцин, Гуанчжоу та інші. Китай - це гірська країна. Більш ніж 40% території гориста місцевість. Деякі з гір вважаються священними в буддистській і даоській релігії, широко поширених в Китаї. Китай багатий різноманітними видами паливних і сировинних мінеральних ресурсів, особливо великі запаси нафти, вугілля, металевих руд. Є поклади корисних копалин.

Також Китай є найбільшим виробником золота КНР є світовим лідером з виробництва більшості видів промислової продукції, в тому числі з виробництва автомобілів і споживчого попиту на них. Найбільший світовий експортер ( «фабрика світу»). Має у своєму розпорядженні найбільші в світі золотовалютні резерви. Хоча в країні є великий недолік – один з найнижчих показників свободи преси. Іншими приголомшливими показниками є досить низький рівень безробіття, швидкість, з якою майже 50% населення були підняті з убогості, сувора політика планування сім’ї і т. д. Інфраструктура держави досить розвинена. Транспорт в країні також розвивається дуже швидко. Нові автомагістралі, швидкісні дороги, мости і тунелі з’являються щорічно. Автомобілі, поїзди і велосипеди є найпопулярнішим засобом пересування. Міський громадський транспорт є самим жвавим і довгим на Землі. Кількість аеропортів не дуже велика для такої країни, але швидкість будівництва нових вражає. Китай - грає помітну роль на світовій арені. Цю країну асоціюють з великою кількістю китайського виробництва, з Китайською стіною, Джекі Чаном і конфуціанством. 

Дуже велике бажання було запросити китайця до нас в гості. Проте наша мрія не здійснилася. Про цю країну можна розповідати годинами. Дітки з цікавістю: одні слухали, а інші ділилися інформацією про Китай. Подивилися фільм про традиції та життя китайців. Захід був пізнавальним та цікавим.


 

Коментарі