Чорнобильські дзвони


26 квітня 2016 року в приміщенні міського клубу в Сабарові відбувся вечір – пам’яті "Чорнобильські дзвони". Були запрошені ліквідатори аварії ЧАЕС - Башняк Ігор Павлович, Ткачов Василь Миколайович та Агафонов Володимир Степанович. Володимир Степанович був свідком пожежі, бо він заядливий рибак і тієї самої ночі ловив рибу на річці Прип’ять. Працював на ЧАЕС і був ліквідатором після аварії. Змістовно розказував, а всі слухали, а потім діти задавали питання.


Аварія, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, мабуть,- найбільша техногенна катастрофа на нашій планеті. Варто лише поглянути на страхітливі цифри:

  1. Вибух 500 атомних бомб – загальний вихід радіоактивних матеріалів внаслідок вибуху становив 50 мільйонів кюрі, що прирівнюється до вибуху 500 атомних бомб, які в 1945 році були скинуті американцями на Хіросіму. В атмосфері Землі виявилося 90% ядерного палива ЧАЕС. 
  2. Більше 100 пожежників з Прип'яті було задіяно для гасіння пожежі.Ці люди прийняли на себе найпотужніший радіаційний удар. У ході ліквідації загинула 31 людина. 
  3. 134 постраждалих на аварійному блоці була виявлена променева хвороба. 28 з них загинули протягом місяця. 
  4. Лише до 9 травня вдалося повністю впоратися з вогнем.
  5. Близько 600 тис. чоловік зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків страшної катастрофи. 
  6. Від 4 000 до 10 000 осіб така приблизна кількість загиблих від наслідків вибуху.
  7. 50 тис. кв.км. загальна площа зараження території України. Більш того, 150 тис кв.км навколо станції в результаті катастрофи стали непридатними для проживання.
  8. 8,4 млн. людей не тільки України,а й Білорусі та Росії - потрапила під радіоактивне випромінювання.
  9. 47 500 жителів Прип'яті довелося покинути своє місто на наступний же день після аварії. Однак через місяць близько 300 жителів заявили про своє бажання повернутися додому. Зараз територія, де вони оселилися, називається Зоною Відчуження. До людей, які живуть у цій Зоні, не пускали родичів протягом 20 років.









Коментарі