Купайло іде - молодь за собою веде




   Обряд-дійство Купайло, Купало, Купала (Івана Купала) має тисячолітні традиції. Найдавніша назва свята — Купайло. Купайло — свято Вогню-Батька і Води-Матері. Єднання Неба-Сонця з Матір’ю-Землею, космогонічний шлюб, в якому людська пара хлопець-дівчина мають прийняти участь для продовження людського Земного Роду як діти Батька-Сонця і Матері-Землі.

День літнього сонцестояння зазвичай відбувається 21 червня. Небесне Колесо Сонце з Купайла починає скочуватися долу з Високого Неба, дні змирають, прийде зимній Корочун, предовгі ночі темені-мороку, вітри-заметілі, пригасає життя. А на Купайла — вершина літа, Полудень Тепла і Світла. Ще будуть гарячі жнива, ще буде гаряче-тепло надворі, але вже туга-печаль скорої осені повиває землю. Традиційний древній календар Старого Світу знав, що Купайло — перелом у космічному циклі — найдовший день і найкоротша ніч.

Купайляне свято проводилося до пізньої ночі. Під тихими зорями, високим небом. Обов’язково коло води. Вода і Вогонь — дві сили творення життя на землі. Дві космогонічні сили єдналися в цей нічний час. Шлюб Неба-Землі. Головним ритуалом було Велике Купайляне Вогнище. Запалення Вогню і стрибання через Вогнище, купання в претеплій Воді — входження в дві стихії Світу, свячення небесно-земними благодатяти на Нове Життя. Вибір пари, єднання двох під Зорями для Продовження Роду-життя. Язичеська древність знала, що діти, зачаті в Купайляні Священні Ночі, мають добре здоров’я, дужі, витривалі, довголітні. Як літо скорочувалося від Купайла, так, на думку древніх, скорочувалася Сила Життя-Здоров’я Людини. А прибувала найбільша Сила-Здоров’я на Купайла.













Коментарі