Вишиванка - генетичний код нації


 


















   Свято вишиванки було запроваджено не так давно, лише у 2006 році. А починалося все дуже цікаво: ідею проведення акції "Всесвітній день вишиванки" запропонувала Леся Воронюк, на той час студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Однокурсники дівчини часто приходили на пари у гарних вишитих сорочках, тож вона запропонувала вибрати один день та вбратися в національний одяг разом.
  Спочатку ідею підтримала лише частина студентів, але вже 2008-2009 року вона набула поширення не лише в Чернівцях, а й в інших містах.
Насправді День вишиванки не вимагає якихось особливих акцій чи заходів, достатньо лише відповідно вбратися і ви вже стаєте частиною святкування.
  Точних даних, коли з'явилися вишиванки немає, але археологічні розкопки свідчать, що мистецтво вишиванки відоме з часів енеоліту. Мережка, хрестик, вирізування. заволоч, низь, лиштва, кольоровий шовк це традиційні способи вишивання сорочок. Найчастіше використовувалися такі мотиви орнаменту, як рослинні, геометричні, зооморфні.Письменник Іван Франко став законодавцем моди та почав носити вишиванку зі звичайним піджаком.
   Всі дітки дуже постаралися, щоби вишиванку ще більше прикрасити віночком, стрічками. І наші хлопці козаки мали вигляд достойний. Робили святкову листівочку і флешмоб відбувся. Наша дівчинка наразі перебуває в Турції, то вона прислала світлину, як там святкували День вишивки.




Якіж , вони, всі гарні, волелюбні та неповторні! Щасти ВАМ, любі українці!!!

Коментарі