Не згасне слава сонцелюба


 











  Віницький міський клуб спільно з бібліотекою провели літературно - мистецьке свято з нагоди 157- річниці від Дня народження М. Коцюбинського. 
Михайло Михайлович Коцюбинський відомий український письменник, класик української літератури. Вивів національну літературу на європейський рівень. 
                                                  Цікаві факти життя.
Михайло Коцюбинський прожив лише 48 років. Знак зодіаку Діва. Народився письменник 17 вересня 1864 року у Вінниці. Мати, Гликерія Максимівна Абаз, дуже любила сина. Його називали Сонцепоклонником і Соняхом, бо понад усе любив сонце, квіти і дітей. Михайло Коцюбинський був високо інтелігентний, умів вести і піддержувати всяку розмову так, що кожний мав задоволення розмовляти з ним. Усе делікатний , ніколи нікого нічим не вразити... Був високоосвіченою людиною і читав дуже багато. Знав дев'ять мов _ три слов'янських : українську, російську, польську; три романські: французьку, італійську, румунську; і три східні: татарську, турецьку та циганську...Був знайомий з Іваном Франком, М. Лисенком - який був його кращим другом, також з Василем Стефаником, Оленою Пчілкою, Лесею Українкою та Михайлом Старицьким, 1898 року - Михайло Михайлович переїхав у Чернігів, де зустрів Віру Устимівну Дейшу, яка стала його дружиною - вірним другом та помічником. Тут виросли його діти : Юрій, Оксана, Ірина, Роман. В шлюбі був невірний, мав стосунки з Олександрою Аплаксіною, яка була молодша за нього на 16 років, але сім'ю не покинув.Хворів астмою та туберкульозом. Навесні 1913 Михайла Михайловича Коцюбинського не стало. Поховали письменника на Болдиній горі у Чернігові, улюбленому місці його щоденних прогулянок. Коцюбинський дуже любив життя. Любив у ньому те, що має в собі красу і світло, радість і ласку. Любив сонце, весну, літо.





Коментарі